KREATÍV APRÓSÁGOK

Saját készítésű kreatív apróságaim karácsonyra, születésnapra, esküvőre, leány- és legénybúcsúra, illetve csak úgy, a lakásunk díszítésére

  • Tejfölös kekszes süti
  • Kefíres meggyes süti
  • Túrós pohárkrém
  • 8 perces túrós
  • Fahéjas vajaskeksz
  • Medvehagymás tócsni
  • Spagetti Carbonara
  • Fűszeres forró csoki
  • Fekete-erdő torta

 

 

Tejfölös kekszes süti

 

Férjem jó ideje mondogatta, hogy kolléganője milyen finom kekszes tejfölös sütit szokott készíteni. Egyszer receptnézegetés közben megláttam Citromhab oldalán a receptet, és míg ő elment meccset nézni, és meglepiből elkészítettem neki. Vigyor

 

Hozzávalók:

  • 500 g négyzet alakú háztartási keksz
  • 600 g tejföl
  • 4 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti)
  • vanília vagy vanília aroma
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl szénsavas üdítő vagy szörpből elkészítve ugyanez a mennyiség (amilyen színűt és ízűt szeretnénk)

Elkészítés:

A tejfölt a cukorral és a vaníliával elkeverjük.

Egy kb 24x36 cm-es tepsibe lerakunk egy sor kekszet, és rásimítjuk a tejföl felét. Ezt követően még egy sor keksz, majd rá a tejföl másik fele, végül még egy sor keksz.

A zseléhez kevés üdítőben feloldjuk a pudingport, a többit felforrosítjuk és hozzáöntjük a pudingos részt és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Azonnal a süteményre öntjük és elsimítjuk.

Párom mondta, hogy a kolléganője szokott gyümölcsöt is rátenni. A ribizli savanykás ízével különösen finom. Legközelebb kipróbálom úgy is. Vigyor

Hűtőbe tesszük, másnap lehet szeletelni, amikor a keksz teljesen megpuhul.

A sütemény nagyon finom, gyorsan és sütés nélkül elkészíthető, ami ebben a nagy melegben nem utolsó szempont. Vigyor

kekszes_suti.jpg

 

 

Kefíres meggyes süti

 

Hozzávalók:

  • 2 doboz kefir
  • 2 doboz kristálycukor
  • 3 doboz finomliszt
  • 1/2 doboz étolaj
  • 4 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 kg kimagozott meggy (vagy 1 üveg meggybefőtt)

1 doboz=0,2 dl-es mérőpohár

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba teszem és robotgéppel simára dolgozom. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm a kikavart tésztát, megszórom a kimagozott, lecsepegtetett meggyel és elõmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 30-40 percig sütöm.

(Készíthetõ kétszínû tésztának is. Ekkor az összekevert tésztának a felét a tepsibe öntöm, a másik felébe kakaót teszek és ezzel a tésztával csurgatom meg a tepsiben lévõ tésztát, majd a meggy következik.)

 

Akár ennek a fajta sütinek is lehetne "8 perces kefíres süti" a neve, mivel kb. ennyi idő alatt ezt is össze lehet rakni, és ugyanúgy készíthető más gyümölccsel is. Vigyor

 

kefires_meggyes.jpg

 

 

 

Túrós pohárkrém

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • porcukor ízlés szerint
  • babapiskóta (kb. 6 db)
  • gyümölcs

Elkészítés:

A túrót tejföllel és porcukorral összekeverjük. A tejszínt felverjük, majd a túrós krémhez adjuk. A babapiskótát összetördeljük. A poharakba teszünk a túrókrémből, utána babapiskóta - túrókrém - gyümölcs (én fagyasztott szedret használtam) - túrókrém - babapiskóta - túrókrém - gyümölcs - túrókrém sorrendben. Ebből az adagból négy pohár (2-2,5 dl-es) desszert jött ki.

Gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, könnyű desszert.

turos_poharas_desszert.jpg

Forrás: itt.

 

 

8 perces túrós

 

 

Hozzávalók:

 

1. tálba:

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

2. tálba:

  • fél kg túró
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 üveg meggybefőtt vagy barackbefőtt (levét lecsúrgatva)

tetejére:

  • 12,5 dkg margarin (olvasztva)

Elkészítés:

Összekeverjük a hozzávalókat mindkét tálba külön-külön. Margarinnal kikenjük a tepsit. A lisztes rész 1/3-át beleszórjuk a tepsibe, utána a túrós massza felét szétkenjük a tepsiben, jön a következő 1/3 lisztes rész, majd a túrós massza 2. fele, végül az utolsó 1/3 lisztes keveréket is beleszórjuk a tepsibe. Majd az egészet meglocsoljuk az olvasztott margarinnal.

180 fokon szép aranybarnára sütjük (kb. kicsit több, mint fél óra).

8_perces_turos.jpg

Ez a recept hihetetlenül egyszerű, és nagyon finom. Vigyor

 

Én a receptet Győrka barátnőmtől kaptam, ő pedig azt hiszem, hogy kolléganőjétől. Köszönet nekik érte! Vigyor

 

 

Fahéjas vajaskeksz

 

forrás: itt

 

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • fél pohár porcukor (1 pohár=2,5 dl)
  • 2 ek barnacukor
  • fél kk só
  • 1 tojás
  • 1 kk vanília aroma
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek tej
  • kb. 2 pohár liszt

Elkészítés:

A puha (olvasztott) vajat habosra keverjük a kétféle cukorral és sóval, hozzáadjuk a tosájt, és alaposan kikeverjük. A többi hozzávalót is belekeverjük. Mikor jól összedolgoztuk, a tésztát folpackba csomagolca 3/4 órára a fagyasztóba tesszük. A tésztát a hűtőből kivéve, átgyúrjük, és lisztezett felületen 4-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (én is a www.izmorzsak.blogspot.com-on leírt módon készítettem sütipecsétet, és azzal díszítettem a kekszeket.) 180 fokra előmelegített sütőben mérettől függően kb 8-12 perc alatt készre sütjük. (Akkor vegyük ki, mikor a szélük éppenhogy barnulni kezd.)

vajas_keksz_nina.jpg

 

Medvehagymás tócsni

 

forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/medvehagymas-tocsni.html

 

Hozzávalók (személyenként)

  • 2 közepes krumpli
  • 1 ek olaj
  • 2 bő ek tejföl
  • 2 csapott ek liszt
  • 4-5 medvehagymalevél (összevágva)

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és kislyukú reszelővel lereszeljük. A reszelt krumpliba a többi hozzávalót belekeverjük. Serpenyőbe olajat melegítünk, és egy evőkanál segítségével halmokat rakunk a serpenyőbe, amit a kanál segítségével elnyomkodunk. Lassan megsütjük a krumplikorongok egyik, majd másik oldalát. Tejföllel (akár medvehagymás tejföllel) és sajttal  is fogyaszthatjuk.

medvehagymas_tocsni.jpg

 

 

Spagetti Carbonara

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagettitészta
  • 25 dkg gépsonka
  • 4 dl tej
  • 2 púpozott evôkanál liszt
  • 4 dkg margarin
  • 5 dkg parmezánsajt (én valamikor csak sima trappista sajtot reszelek bele)
  • szerecsendió só

 

Elkészítés:

A tésztát főzd ki. Közben a gépsonkát vágd vékony hosszúkás szeletekre, én egy kis olajon meg szoktam pirítani előtte. A sajtmártáshoz a megolvasztott margarinnal csinálj világos rántást, majd a tűzről levéve lassan öntsd fel a forró tejjel, s keverd simára. Sózd, tegyél bele őrölt szerecsendiót, majd a tűzre visszatéve lassan főzd, amíg be nem sűrűsödik. Közben add hozzá a reszelt sajtot és a sonkát is. Én mikor van otthon tejszín, vagy főzőtejszín, még azt is szoktam a mártáshoz keverni, és úgy még krémesebb. Mivel könnyen besűrűsödik a mártás, ezért melegítéskor szoktam még tejjel "hígítani".

spagetti_carbonara.jpg

 

Fűszeres forró csoki

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0,5 l tej
  • 1 rúd fahéj
  • 2 csillagánizs
  • 6 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A tejet a fahéjjal és a csillagánizzsal felforraljuk, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. Addig keverjük, míg a csoki fel nem olvad. Majd eltávolítjuk a fűszereket, és a frró csokit bögrékbe öntve tálaljuk.

fuszeres_forro_csoki.jpg

 

Fekete-erdő torta

fekete-erdo_torta_1.jpg

Piskota

Hozzávalók:

  • 7 db tojás
  • 5 ek. liszt
  • 2 ek. kakaó
  • 1 sütőpor
  • 7 ek. cukor

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral robotgéppel felverem. A lisztet a sütőporral kakaóval összekeverem, majd hozzákeverem a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Majd óvatosan kanállal keverve a tésztába belekeverem a felvert tojásfehérjét.

180 fokon 50 percig sütöm.

Töltelék

Hozzávalók:

  • 3 dl meggylé
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dkg cukor
  • 20 dkg meggybefőtt
  • 2 ek. zselatin
  • 6 dl tejszín
  • 2 ek. cukor

Elkészítés:

A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve beleszórjuk a kimagozott meggyet.

A zselatint 1 dl vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belecsorgatjuk a zselatint. A meggyes és tejszínes masszát külön-külön habzsákba töltjük (vagy kanál segítségével rakjuk rá a piskótára).

A piskótát három lapba vágjuk. Az alsó lapra a tölteléket körben csíkonként váltakozva, egyforma magasságban rányomjuk vagy rárakjuk a kanál segítségével, úgy, hogy a tejszínesből valamennyi krém maradjon (a külsö kört kezdhetjük a tejszínes krémmel.) Ráhelyezzük a második tortalapot, és megismételjük a folyamatot. Majd rátesszük a harmadik tortalapot, a félretett tejszínes krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen. Végül a torta oldalát és tetejét is csokiforgáccsal díszítjük, majd a tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszíthetjük.

fekete-erdo_torta_2.jpg

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 52
Heti: 113
Havi: 77
Össz.: 1 235 075

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek II.
KREATÍV APRÓSÁGOK - © 2008 - 2024 - kreativaprosagok.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »